KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE % 3 ENGELLİ ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU GETİRDİK
İl Başkanı Halit Tomakin, 3 Aralık Dünya Engelliler haftası nedeniyle mesaj yayımladı, Başkan Tomakin mesajında, sağlık kadar daha büyük bir nimet yoktur diyerek ALLAH cc. Hepimizi korusun ama belki yarın en büyük engelli adayı olabiliriz . Engelli bireylere daha duyarlı ve pozitif ayrımcılık yapmalı, onları el üstünde tutmalı , onlara engeli ile ilgili olumsuz bir söz veya ima yoluyla dahi olsa rencide edici davranışlarda bulunmamalıyız , engeli vatandaşlarımızın , engeli olmayan insanlardan herhangi bir farkının olmadığı bir sosyal hayatın temini için çaba göstermeliyiz dedi.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK SOSYAL POLİTİKALARIMIZI YARDIM DEĞİL HAK EKSENLİ BİR ANLAYIŞLA ŞEKİLLENDİRDİK
Başkan Tomakin ; AK PARTİ İktidarı sayesinde Engelli vatandaşlarımız hayatın içinde daha fazla dahil olmaya başlamışlardır diyerek, Türkiye’de , Ekonomide , siyasette ,alt yapı yatırımlarında, dış politikada, nasıl büyük atılımlar yapılmışsa , engellilerin sorunları konusunda da adeta bir devrim gerçekleştirilmiştir. 18 yılımıza damgasını vuran reformcu ruhumuz en somut şekliyle engellilere yönelik yaptığımız düzenlemelerde görülebilir diyerek, engelli vatandaşlarımız için engel teşkil eden her şeyi ortadan kaldırmayı, istihdama katılmalarını, hayatın ritmini daha kolay yakalamalarını sağlamayı kendimize amaç edindik dedi.
ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZIN İSİTHDAMLARINI ARTIRMAK MACIYLA ÇOK ÖNEMLİ DÜZENLEMELER YAPTIK
Başkan Tomakin, AK PARTİ iktidarında Engelli vatandaşlarımız için yapılan devrim niteliğindeki bazı yeniliklere değinirken, Engelli haklarına yönelik BM sözleşmesini 2007 yılında imzaladık, 2009 yılında TBMM ‘de kabul edilerek yürürlüğe girdi. Ülkemizde ilk defa engelli hakkında kanun çıkardık. Anayasada tanınan pozitif ayrımcılık ilkesi ile bir zihniyet ve hukuk devrimi gerçekleştirdik. Özürlü kavramı yerine engelli kavramının kullanılmasını mevzuatla düzenledik. Devlet memuru olacak engelliler için ilk defa ayrı ve merkezi bir sı0nav (EKPSS) yapılmasını sağladık.2002 de kamuda engelli sayısı 5 bin iken bu sayıyı 55 bin’e çıkardık.
KAMUDA VE ÖZEL SEKTÖRDE % 3 ENGELLI ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU GETIRDIK
Kamuda ve özel sektörde % 3 engelli çalıştırma zorunluluğu getirdik. Engelli memurlarımız için kolay emeklilik imkanı sağladık. Sosyal Koruma uygulamalarını daha da güçlendirdik. İhtiyaç sahibi ve bakıma muhtaç engelliler için evde bakım aylığı uygulamasını başlattık . özel bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için 2 asgari ücret tutarında ödeme yaptık. Ağır engelli vatandaşlarımıza evde bakım desteği olarak asgari ücretin net üçte ikisi kadar aylık verilmesini sağladık. 2010 yılında ilk kez evde sağlık hizmeti uygulamasını başlattık.2002 yılında engelli muhtaç aylığı 115 TL iken bu rakam bugün 780 ile 1110 TL arasında dır. Ulaşımda ,iletişimde engelleri kaldırıp yaşamları kolaylaştırdık. Eğitimde engelleri kaldırdık. Engelli çocuklarımıza gençlerimize farkındalıklarını dikkate alarak , bütünleştirilmiş ortamda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkanı sağladık, zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylere evde veya hastanede eğitim imkanı sağladık. Engelli yavrularımızı okullara ücretsiz taşıyoruz. Türkiye’de ilk kez güncel Türk İşaret Dili Sözlüğünü geliştirdik. Bu saydıklarımız sadece özetlerdi , görüleceği gibi hep ilkleri yaptık , bizden öncekiler bunları akıllarına dahi getirememişlerdi. Yaptıklarımız yeterli mi ?değil, daha yapacak çok işimiz hayatı kolaylaştıracak yine devrim niteliğinde projelerimizle hizmete devam edeceğiz dedi.