Reklam
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle

Adıgüzel’den Çok Sert Perşembe Yaylası Tepkisi!

126
Reklamı Gizle

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel Ordu’nun her yerinde olası doğa katliamlarını önlemek için mücadelesine devam ediyor. Ordu’da Ulubey, Altınordu, Fatsa, Gürgentepe ve özellikle de Perşembe ilçesinin Selimiye mahallesinde Kurşunçal ormanında ağaç kesimi haberleri alan Adıgüzel bölgeyle ilgili 3 bakanlığa önergeler verdi. Ardından da incelemeler yapmak üzere hemen bölgeye gitti.

Son Kalan Ferdimizin Cesedini Çiğnemeden Burada Hiçbir Şeye Müsaade Etmeyeceğiz!

Aybastı Perşembe Yaylası’ndaki madencilik faaliyetleri ve doğa üzerindeki etkileri, yerel halk ve çevreciler tarafından büyük kaygıyla takip ediliyor. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Aybastı CHP İlçe Başkanı Yüksel Kartal, bu faaliyetlerin yarattığı zararları yerinde gözlemleyerek, halkın sesini duyurmaya çalıştı. Adıgüzel,” Menderesleri ile dünyaca ünlü Ordu Aybastı Perşembe Yaylasındaki madencilik ihanetini Aybastı CHP İlçe Başkanımız Yüksel Kartal ile birlikte yerinde inceledik. Son kalan ferdimizin cesedini çiğnemeden burada hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz, hep beraber gövdemizi koyacağız. Hadi bakalım el mi yaman bey mi yaman?” dedi.

Adıgüzel bölgeyle ilgili Enerji, Çevre ve Orman Bakanlıklarına verdiği önergelerde şunları ifade etti:

Ordu İlimiz Aybastı ve Korgan ilçelerimizin ortak sınırında olan İteniçi komşuluğundaki Yalman mevkii ve Aybastı Çakırlı Mahallesi ve ilişkili mahallelerde maden arama tarama ya da işletme hazırlıkları ve çalışmaları yapıldığı bilgisi gelmektedir. Kamuoyuna yeterli bilgi verilmediği için bu alanın sınırları konusunda da belirsizlik söz konusudur. Geçtiğimiz günlerde Ordu Valisi ile Aybastı Belediye Başkanı’nın bu bölgede birlikte inceleme yaptıkları da vatandaşlarımız tarafından iletilmiştir. Ordu ilimizde daha önceki tecrübelerele sabit olduğu üzere başta altın madenleri olmak üzere tüm maden faaliyetlerinin ilimizin gerek doğasına gerek ekonomi ve sosyal yaşamına tamiri mümkün olmayan zararlar vermiş olması nedeniyle halkımız bu konuda çok duyarlı ve ciddi kaygı içerisindedir.

“Bu bağlamda;
Söz konusu bölgedeki çalışmaların mahiyeti nedir? Yeni bir çalışma mı başlatılmaktadırlar? Daha önceden var olup beklemeye alınan bir çalışma mı aktive edilmiştir?
Şu ana kadar çalışma olarak sondaj, ağaç kesimi, toprak örtüsü açma vb. ne tür işler yapılmıştır?
Gerek İliç’teki maden faciası gerekse Ordu’da çevreye kalıcı zararları nedeniyle faaliyeti durdurulan altın madenlerinden çıkarılan dersler gereği, bu tip yeni maden sahası çalışmalarını şeffaf ve kamuoyunun bilgisi dahilinde, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin de dahil olacağı bir bilgi ve istişare ortamı ile yürütülmesi için bakanlık olarak girişiminiz olacak mıdır?
Yapılan hesaplara göre; Ordu’da faaliyeti durdurulan altın madeninin işgal ettiği alan üzerinde yapılacak fındık üretiminin yıllık gelirinin madenden elde edilen yıllık gelirden fazla olması ve ayrıca söz konusu maden alanının rehabilitasyonu ve tarıma elverişli hale getirilmesinin on yıllar alacağı hesaba katıldığında, bu sisteme madencilik faaliyetlerine tarım alanları sınırlı fakat fındık gibi ihracat getirisi yüksek ürünün yetiştiği Ordu coğrafyasında hangi saiklerle devam edilmektedir?” sorularını sordu.

HALK KAYGI İÇİNDE

“Ordu İlimiz Ulubey, Altınordu, Fatsa, Gürgentepe ve özellikle de Perşembe ilçemizin Selimiye mahallesinde Kurşunçal ormanında ağaç kesimi söz konusudur. Ordu ilimizde başta altın madenleri olmak üzere tüm maden faaliyetlerinin daha önceki tecrübelerle sabit olduğu üzere ilimizin gerek doğasına gerek ekonomi ve sosyal yaşamına tamiri mümkün olmayan zararlar vermiş olması nedeniyle halkımız bu konuda çok duyarlı ve ciddi kaygı içerisindedir.
Bu bağlamda;
Söz konusu bölgedeki çalışmaların mahiyeti nedir? Yeni bir çalışma mı başlatmaktadırlar?
Çalışmalar maden sahası için ise sondaj ve sondaj için açılacak yollar için şu ana kadar kaç ağaç kesilmiştir? Toplamda kaç ağaç kesilmesi planlanmaktadır?
Gerek İliç’teki maden faciası gerekse Ordu’da çevreye kalıcı zararları nedeniyle kapatılan altın madenlerinden çıkarılan dersler gereği, bu tip yeni maden sahası çalışmalarını şeffaf ve kamuoyunun bilgisi dahilinde, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve çevre derneklerinin de dahil olacağı bir bilgi ve istişare ortamı ile yürütülmesi için bakanlık olarak girişiminiz olacak mıdır?” İfadelerini kullandı.